Faalangst kind en jongere

Wat is faalangst

Letterlijk betekent faalangst dat je bang bent om te falen of te mislukken. Het is dus angst, die optreedt als je een prestatie moet leveren en waarbij je kunt mislukken.Een beetje spanning tijdens het moeten leveren van een prestatie is goed. Het maakt je alert en prikkelt je om een goede prestatie neer te zetten. Maar bij kinderen of jongeren met faalangst loopt de spanning zo hoog op, dat het niet meer in hun voordeel werkt.

Maar hoe weet je als ouders dat je kind faalangst heeft? Kinderen en jongeren met faalangst zullen over het algemeen niet uit zichzelf zeggen dat ze bang zijn om te falen. Zij zullen dit eerder in hun (veranderende) gedrag laten zien. Alle kinderen zijn anders en er zijn dan ook veel verschillende soorten signalen voor faalangst. Het kan zich uiten in lichamelijke signalen, zoals hoofdpijn, buikpijn, zweethanden, vlekken in nek, veel naar de wc moeten, hartkloppingen, misselijk zijn, diarree of overgeven.
Naast deze lichamelijke reacties, kunnen er ook gedragsmatige reacties ontstaan door faalangst. Sommige kinderen worden druk, gaan chaotisch te werk, gaan lachen, overdreven doen, de clown uithangen. Terwijl andere kinderen juist verlegen worden, blokkeren, niks durven te vragen, concentratieproblemen krijgen of krijgen bij een toets ineens een black-out. Een veel voorkomende signaal is ook de gevreesde situatie uit de weg gaan. Dus niet meer naar school willen of van een clubje af willen. Of subtiel proberen onder een spreekbeurt uit te komen. Door moeilijke situaties uit de weg te gaan wil een kind gevoelens van angst vermijden. Bij faalangst hebben kinderen veel negatieve gedachten over zichzelf. Negatieve uitspraken over zichzelf kunnen ook een signaal van faalangst zijn. Uitspraken zoals: ‘Het zal me toch niet lukken’ of ‘Ik kan dat niet’ of ‘Ik ben heel slecht in….’ of ‘Doe jij dat maar… ik kan het niet’.

De oorzaken van faalangst; faalangst kan veel verschillende oorzaken hebben. Het lijkt erop dat sommige kinderen gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van faalangst dan andere kinderen. Sommige kinderen hebben misschien een erfelijke gevoeligheid. Maar ook spelen ervaringen een rol bij het wel of niet ontwikkelen van faalangst. Als kinderen veel negatieve ervaringen opdoen, bijvoorbeeld op school, dan is de kans dat ze faalangst ontwikkelen groter. Ook kinderen die van nature onzeker zijn hebben meer kans op het ontwikkelen van faalangst. Zie ook mijn blog over faalangst.

Hoe kun je een kind of jongere met faalangst ondersteunen?

Voor ouders, leerkrachten en docenten op school is het allereerst belangrijk om de faalangst te herkennen. Door het bespreekbaar te maken voelt het kind en jongere zich al een stuk begrepen. Als ouder kun je in gesprek gaan met school of zij ook zien dat je kind met faalangst te maken heeft. Heel belangrijk is het om je kind te laten merken, dat het fouten mag maken. Let op hoe je reageert op het gedrag en prestaties van je kind. Laat vooral voelen aan je kind, dat je trots bent op hoe het kind een prestatie heeft geleverd en niet op het resultaat. Dus in plaats van: “Wow wat goed dat je een 7 hebt gehaald” -> “Wow, je hebt echt goed je best gedaan!”. Geef dus regelmatig welgemeende complimenten over hoe je kind iets doet. Op de pagina oplossingsgericht coachen kun je meer lezen over hoe je positief met moeilijkheden kunt omgaan.

Voor wie?

Als je toch het idee hebt, dat bovengenoemde dingen niet helpen kan het zijn, dat een coachingstraject met paarden helpt om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Binnen de Cref-EMDR therapie is er een interventie mogelijk met de naam RDI (Resource Development and Installation), welke ik bijvoorbeeld in het geval van faalangst of examenvrees toepas. Tussen de paarden blijkt dit ook nog eens extra heilzaam te werken. Het is een ‘IK-versterking’ door hulpbronnen te ontwikkelen en in het brein te installeren. Daarnaast is het soms belangrijk om erachter te komen wat de oorzaak is van de faalangst. Dan zou een Cref-EMDR sessie helpen om inzicht te krijgen in welke negatieve situatie de faalangst ontstaan is. Neem contact op via info@west-wind.nl voor meer informatie.

Kosten?

€63,00 per uur

 

Ervaringen