Faalangst volwassene

Wat is faalangst

Letterlijk betekent faalangst dat je bang bent om te falen of te mislukken. Het is dus angst, die optreedt als je iets moet doen waarbij je een prestatie moet leveren en waarbij je kunt mislukken. En komt dit alleen bij kinderen voor? Nee! Er zijn veel volwassenen die ook te kampen hebben met faalangst, alleen weten ze dit soms niet en zal het zich uiten in andere symptomen. Of ze durven er niet over te praten en gaan moeilijke situaties uit de weg (vermijden).

Maar hoe weet je dat je faalangst hebt? Een beetje spanning tijdens het moeten leveren van een prestatie is goed. Het maakt je alert en prikkelt je om een goede prestatie neer te zetten. Maar bij mensen met faalangst loopt de spanning zo hoog op, dat het niet meer in hun voordeel werkt. Het kan zich uiten in allerlei lichamelijke signalen als je iets moet presteren, zoals hoofdpijn, buikpijn, zweethanden, vlekken in nek, veel naar de wc moeten, hartkloppingen, misselijk zijn, diarree of overgeven. De spanning heeft niets te maken met het feit of je iets goed kunt, maar veel meer over hoe je over iets denkt of bént gaan denken. Als je niets aan die spanning doet, kun je op den duur allerlei structurele fysieke- of emotionele klachten ontwikkelen, waarvan je soms niet meer weet waar het vandaan is gekomen. De meeste mensen met faalangst hebben wel een manier gevonden om met hun angst om te gaan: Allereerst vermijdingsgedrag; Je zorgt ervoor dat je bepaalde ingewikkelde situaties of personen uit de weg gaat. Daarnaast kun je ook steeds meer en harder je best gaan doen in de hoop dat het dan wel goed gaat. Mensen kunnen hun angst om te falen ook overschreeuwen, ziek worden of ridiculiseren.

Waar komt het vandaan?  Faalangst kan veel verschillende oorzaken hebben. Je kunt jezelf misschien eerst de vraag stellen; Kom ik uit een gezin waar ik geen fouten mocht maken? Misschien heb je een partner die heel kritisch op je is? Heb je negatieve ervaringen in je schooltijd meegemaakt met een bepaalde leraar?

Wat kun je doen aan faalangst? Allereerst is het hérkennen en érkennen dat je niet zo functioneert als je zou willen functioneren al een enorm moedige stap. Misschien kun je het met vertrouwde mensen in je omgeving bespreken. Misschien zie je de patronen in je gedrag; vermijding, steeds meer je best gaan doen, jezelf overschreeuwen etc. Dit inzicht maakt al dat je misschien kunt glimlachen om jezelf als je weer gestrest bent om iets wat je moet doen.

Voor wie?

Als je toch graag wilt onderzoeken waar de faal-angstgevoelens vandaan komen, kan het zijn dat een systemische paardencoachsessie helpt om inzicht te krijgen in je systeem/ gezin van herkomst. Ook zou het daarna mogelijk zijn om door middel van een Cref-EMDR sessie eventueel negatief beladen gebeurtenissen uit het verleden te verwerken.

Kosten?

€63,00 per uur

Ervaringen

INZICHT: “Ik kwam er vandaag bij een coachsessie met het paard achter, dat ik veel heb ‘gedragen’ voor mijn ouders, waardoor ik steeds dezelfde patronen bleef herhalen.”