VERWERKEN VAN TRAUMA EN NARE ERVARINGEN

In mijn praktijk, bijvoorbeeld tijdens een systemische paardencoachsessie zie ik regelmatig mensen, die zich niet meer bewust zijn dat ze ooit een trauma hebben meegemaakt. Ze komen met allerlei lichamelijke- of psychische klachten, zoals slaapproblemen, stress, burn-out, zijn structureel vermoeid, depressief, uit het niets geïrriteerd, boos of prikkelbaar, verdrietig of ze hebben concentratieproblemen. Dan blijkt soms dat er sprake is van een complex trauma, een opeenstapeling van negatieve gebeurtenissen.  Ons lichaam heeft een zelfregulerend vermogen om trauma’s in ons brein te verwerken. Dit gebeurt grotendeels in de nacht tijdens de REM slaap (Rapid Eye Movement). Dan kan een (nare) ervaring via je hippocampus (het werkgeheugen) naar je neo cortex (je lange termijngeheugen) gaan. Het lichaam is tijdens de REM slaap heel ontspannen, je ogen daarentegen bewegen dan heel snel van links naar rechts en van rechts naar links. Het verwerken kan beginnen. Een goede nachtrust is dus heel belangrijk voor de verwerking van trauma’s. Een trauma heeft ongeveer 4-6 weken de tijd nodig om op deze manier verwerkt te worden, maar sommige gebeurtenissen hebben zo’n impact gehad, dat het brein niet in staat is om ze te verwerken. De gebeurtenis en de emoties die het oproept zitten als het ware nog vast in het brein. En elke keer als je in een soortgelijke situatie komt, wordt dat gevoel weer getriggerd. Gelukkig is er een methode om deze negatief beladen ervaringen toch in je brein te verwerken:

EMDR

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), is een geprotocolleerde behandelmethode, ontwikkeld door de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro. De methode is geschikt voor kinderen, jongeren en volwassenen. Tijdens de EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) wordt de REM slaap gesimuleerd door middel van oogbewegingen, zachte piepjes in de oren, tikjes op schouders, handen, knieën en voeten, zodat net als bij de REM-slaap de (nare) ervaring via je hippocampus (het werkgeheugen) naar je neo cortex (je lange termijngeheugen) gaan.

Er worden als het ware nieuwe banen in je brein aangemaakt, waardoor je de (nare) gebeurtenis niet vergeet, maar je er geen of minder emotie meer bij beleeft -> Hoe werkt EMDR? en ook ->  kinderen en EMDR 

RDI 

RDI (Resource Development and Installation) of positieve EMDR is een interventie binnen de Cref-EMDR therapie. Soms is een trauma nog te moeilijk om naar te kijken en is het beter om eerst RDI toe te passen. Je krijgt zo handvatten om met angst om te gaan en je vergroot ook de draagkracht om daadwerkelijk een trauma te verwerken. Het is een ‘IK-versterking’ door hulpbronnen te ontwikkelen en in het brein te installeren. Wij passen RDI toe bij faalangst, examenvrees en bij pesten. Tussen de paarden blijkt dit ook nog eens extra heilzaam te werken.

SOULRETRIEVAL

Er zijn veel verschillende redenen waarom iemand een zieledeel kan verliezen. Vaak ligt er een traumatische ervaring aan ten grondslag. Je verliest zo een deel van je oorspronkelijke zelf. Soulretrieval is een oeroude sjamanistische manier om een deel van je ziel terug te halen. Sjamanen zijn al meer dan 40.000 jaar de helers en psychologen van deze wereld. Ik ben als westerse sjamane deze manier van helen in gaan zetten omdat ik soms merkte, dat er cliënten zijn die al veel gewerkt hebben aan ‘oude kind-stukken’, maar dat er (getraumatiseerde-) delen niet terug kúnnen komen omdat er meer heling nodig is. Ik ervaar deze manier van heling als een heel zachte manier om traumatische ervaringen te verwerken. Neem gerust contact met mij op of dit geschikt is voor jou.

Voor wie?

Voor kinderen, jongeren en volwassenen die een heftige gebeurtenis meegemaakt hebben. Dat kan een fysieke wond zijn zoals een gebroken been, maar dat kan ook een psychische ‘wond’ zijn, bijvoorbeeld veroorzaakt door een (echt-) scheiding, pesten of buitengesloten worden. Wat precies traumatisch is, kan verschillen van persoon tot persoon.

Kosten:

€63,00 per uur

Ervaringen:

EMDR sessie: “Door ruimte te maken voor het innerlijke deel in mij dat getraumatiseerd was en steeds opnieuw aandacht vroeg, besloot ik de diepte op te zoeken om er achter te komen wat er mee samen hing. Want daarvan had ik geen idee.
Zo kwam ik bij Annemiek voor een EMDR sessie. Globaal wist ik wat een EMDR sessie inhield, maar daar hield het dan ook mee op. Toen Annemiek mij op mijn gemak had gesteld en mij door een heldere en behapbare uitleg over mijn eerste angst heen hielp, stapte ik samen met haar in het proces. Onder haar de deskundige leiding durfde ik mij over te geven aan de innerlijke beelden die zich bijna als vanzelfsprekend aan mij toonden. Verwonderd over wat ik te zien kreeg, vielen puzzelstukjes over mijn kindertijd op zijn plek. Tijdens dit hele proces bleef Annemiek bescheiden en met grote zorgvuldigheid het proces volgen om op het juiste moment een vraag te stellen. Na afloop – in het nagesprek – vatte ze het hele proces nog in een paar zinnen samen en volgde bij mij een grote opluchting. Eindelijk begreep ik de hinder van het reactiepatroon dat zich in het verleden had gevormd en waar ik tot op deze dag last van had. Ik ben blij met de eigen identiteit die ik in deze EMDR sessie heb mogen ervaren en die mij nu helpt om volledig op eigen benen te staan. Ik weet nu
dat er soms momenten zijn dat hulp inschakelen van een ander zinvol kan zijn en dat ik niet alles zelf in het leven hoef op te lossen. Zolang dat op een veilige plek gebeurt, is daar niets mis mee. En bij Annemiek is de basis goed: warm, vertrouwd en veilig.”

 

 

 

Traumaverwerking