Systemisch coachen-familieopstelling-nieuwe imprint

Systeemfenomenologische manier van coachen

Bert Hellinger heeft in zijn werk met familieopstellingen het begrip systeemfenomenologie ontwikkeld. Hij zegt daar het volgende over om dit te verduidelijken:

” Ieder mens vindt zijn herkomst in een familie en is verbonden met ieder familielid door de primaire liefde. Er is zoiets als een onbewust functionerende instantie, ook wel familiegeweten genoemd, die waakt over de condities van het systeem waaraan wij blootgesteld zijn. Wij zijn eraan onderworpen : de bindingen, het evenwicht tussen het geven en nemen en de goede ordening. Ook voor het huidige gezin gelden deze condities. Iedereen binnen het familiesysteem heeft recht op zijn plaats, zijn positie, ook de reeds overledenen. Zodra er een familielid buitengesloten wordt, niet meer meetelt of zelfs vergeten wordt (bijvoorbeeld een te vroeg overleden broertje of zusje) reageert het familiegeweten door een ander familielid, meestal uit een latere generatie, subtiel zo te sturen, dat de uitgesloten persoon en diens lot nabootst “.

Het gebeurt vaak, dat vorige generaties doorwerken in ons huidige systeem. Ziekte, depressie, problemen in relatie, huwelijk of familie kunnen gevolgen zijn van het familiesysteem. Juist kinderen hebben de neiging om ‘ in te springen’ als zij zien, dat hun ouders in gevaar zijn, ook als zij daarmee riskeren de prijs van eigen ongeluk  of falen te moeten betalen. Het komt ook voor, dat zij het erge of het zware van hun ouders herhalen. Ook dat maakt deel uit van het diep gewortelde gevoel tot het systeem te behoren. In een systemische paardencoachsessie proberen we in beeld te brengen wat er gezien wil worden en waar in het systeem hoort dit werkelijk thuis?

Voor wie?

Voor iedereen met persoonlijke ontwikkel-vraagstukken. Je ervaart blokkades in jezelf of in de communicatie met anderen. Je hebt moeite met relaties. Je hebt steeds het gevoel, dat je niet het leven leidt dat echt bij jou past. Je hebt vragen waarom je kind of puber ‘moeilijk gedrag’ laat zien en wilt onderzoeken of dit wellicht te maken heeft met bovenstaande informatie over systemen vanuit het systeemfenomenologisch principe.

Kosten:

Kosten:

€63,00 per uur

 

Ervaringen:

“WIND MEE! Het is een winderige nazomerse dag wanneer ik in gedachten mijn fiets vast maak aan een hek bij de boerderij waar ik moet zijn. Ik kijk wat om mij heen en er komt een vrouw aangelopen die vraagt: Ben jij Nadine? De vrouw blijk Annemiek te zijn, een vriendelijk dame die rust en zorgzaamheid uitstraalt. We nemen plaats op een zitje bij de stallen, in de zon, om nader kennis te maken en mijn hulp vraag te bespreken. Dan staan we op en lopen we naar de bak alwaar ik kennis maak met Amon. Amon is onrustig, hij schuurt langs mij heen, ik voel mij er niet prettig bij, onveilig en stap de bak uit. Ik ken het dier niet en weet niet wat ik verwachten.

Na een periode van aftasten krijg ik vertrouwen en kan ik ontspannen samenwerken. Annemiek zegt of vraagt  dingen maar laat ook ontstaan en ervaren, erg prettig. Ik loop door de bak en stap er aan de andere kant weer uit en draai mezelf om. Amon staat op 1.5 meter afstand en maakt zich heel groot, strekt zijn nek en hoofd hoog, stokstijf staan we tegen over elkaar. Dan komt bij mij de bewustwording wat ik doe en spreek mij uit. De energie veranderd en Amon laat zijn hoofd naar de grond zakken en komt naar mij toe. Respect krijg ik. Terwijl Annemiek en ik niet veel later op grond in de bak zitten om wat te bespreken loopt Amon weer onrustig heen en weer en schuurt regelmatig langs ons. Ineens houdt hij in, gaat achter mij staan met zijn hoofd over mij gebogen. Annemiek vraagt of ik mij daar prettig bij voel. Ik vind het niet erg en de situatie blijft zoals het is. We praten verder en dan schopt Amon met zijn voorvoet in mijn zij. Annemiek schrikt vraagt of hij mij pijn heeft gedaan. Nee, dat heeft hij niet en voel aan waarom hij dit deed en ga staan. Gezien Amon dit nog niet eerder heeft gedaan verzoekt Annemiek mij de bak even te verlaten, veiligheid boven alles. Mij verbaasd het niet dat dit gebeurt, schrik er niet van sterker het versterkt mijn vertrouwen in Amon. Tegen het einde van de sessie sta ik schouder aan schouder met Amon. Na een tijdje buigt Amon zijn hoofd naar mij toe en laat het in mijn armen rusten. Zorg, bescherming, liefde en vertrouwen, het is goed zo. Annemiek en ik praten nog wat na op het zitje en lopen dan naar mijn fiets. Ze hoopt dat ik nu wind mee heb, dat zou toepasselijk zijn. Terwijl ik naar huis fiets ben ik moe, leeg en in gedachten: We hebben alle drie keihard gewerkt tijdens de sessie. Ik ben vervuld met dankbaarheid dat dit duo, die elkaar ook helpen om een goede sessie te bewerkstelligen, op mijn pad is gekomen. En ineens realiseer ik mij , ik heb wind mee!”

VERWONDERING: Ik had al een paar keer eerder paardencoaching gehad bij anderen en vond
het elke keer een bijzondere en ondersteunende ervaring en was zeer
benieuwd hoe het bij Annemiek zou zijn. Ik voelde me direct op mijn gemak door de rustige manier van
verwelkomen, de echtheid en de doorleefde wijsheid van Annemiek.

Ik formuleerde een vraag “vitaliteit” waar we mee aan de slag zouden gaan.

In de wei met het paard was het paard eerst rustig aan het grazen,
daarna ging het rollen in het gras en ging daarna weer grazen. Annemiek
benoemde naar mij wat ze zag in de interactie. Annemiek en ik gingen via
het systemisch werken samen aan de slag met de relatie van mij en mijn
ouders. Ik vertelde over mijn overleden moeder. Opeens stond het paard
naast me, legde zijn hoofd tegen mijn wang en ging daarna door de knieën
en lag voor me op de grond. Ik voelde me geroerd, geraakt, gesteund en
ook tot rust komen. Een diepe dankbaarheid en verwondering kwam in mij,
naar mijn moeder, het paard en Annemiek.

Opgeruimd en verrijkt ging ik na het nabespreken naar huis met het besef
dat in eenvoud, erbij zijn wat er speelt, verbondenheid en openheid
wonderen kunnen gebeuren!

Dank je wel Annemiek voor deze intense ervaring!”

“LOYALITEIT Een tijdje terug vroeg ik je als collega om een sessie Paardencoaching met je paard Amon. Ik zat erg verstrikt. Ik vertelde je over mijn vader en moeder, dat ze het niet hadden getroffen; een moeizame jeugd, geen fijne puberteit (de oorlog) en een gezin met 7 kinderen. Dat was een grote zorg. Ik vertelde je dat ik mijn school niet heb kunnen afmaken door de zorgen van mijn ouders en ben al gauw gaan meewerken thuis. Later heb ik dat allemaal wel kunnen inhalen maar een stuk minderwaardigheidsgevoel zit er wel aan ten grondslag. In de sessie Paardencoaching was jouw paard enorm alert op het moment dat we het hadden over loslaten van loyaliteit t.o.v. mijn ouders/voorouders. Ik stapte daar toen letterlijk uit. Daarna is eigenlijk alles in een stroomversnelling gegaan, we hebben eindelijk besluiten durven nemen en hebben ons huis in Nederland verkocht en zijn met alle paarden verhuisd naar Frankrijk! Ik voel mij bevrijd”.