Wat zijn trauma’s ?

Een trauma:  je hebt een heftige gebeurtenis meegemaakt, fysiek of emotioneel, waardoor een wond ontstaat. Dat kan een fysieke wond zijn zoals een gebroken been, maar dat kan ook een psychische ‘wond’ zijn, bijvoorbeeld veroorzaakt door een (echt-) scheiding, pesten of buitengesloten worden. Wat precies traumatisch is, kan verschillen van persoon tot persoon. Gelukkig heeft ons lichaam een zelfregulerend vermogen om trauma’s in ons brein te verwerken. Dit gebeurt grotendeels in de nacht tijdens de REM slaap (Rapid Eye Movement). Dan kan een (nare) ervaring via je hippocampus (het werkgeheugen) naar je neo cortex (je lange termijngeheugen) gaan. Het lichaam is tijdens de REM slaap heel ontspannen, je ogen daarentegen bewegen dan heel snel van links naar rechts en van rechts naar links. Het verwerken kan beginnen. Dit betekent, dat een goede nachtrust belangrijk is voor de verwerking van trauma’s. Een trauma heeft ongeveer 4-6 weken de tijd nodig om op deze manier verwerkt te worden, maar sommige gebeurtenissen hebben zo’n impact gehad, dat het brein niet in staat is om ze te verwerken. Die gebeurtenis en de emoties die het oproept, zitten als het ware nog vast in het brein. En elke keer als je in een soortgelijke situatie komt, wordt dat gevoel weer getriggerd.

Hoe verwerken?

Er bestaat verschillende manieren  om de negatieve ervaringen te verwerken en te helen:

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Bij deze methode wordt de REM slaap gesimuleerd door middel van oogbewegingen, zachte piepjes in de oren, tikjes op schouders, handen, knieën en voeten, zodat net als bij de REM-slaap de (nare) ervaring via je hippocampus (het werkgeheugen) naar je neo cortex (je lange termijngeheugen) gaan. EMDR is een geprotocolleerde behandelmethode, ontwikkeld door de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro. De methode is geschikt voor kinderen, jongeren en volwassenen. Ook West-Wind Coaching & Begeleiding biedt Cref-EMDR behandelingen aan om trauma’s te verwerken.

SOULRETRIEVAL Er zijn veel verschillende redenen waarom iemand een zieledeel kan verliezen. Vaak ligt er een traumatische ervaring aan ten grondslag. Je verliest zo een deel van je oorspronkelijke zelf. Soulretrieval is een oeroude sjamanistische manier om een deel van je ziel terug te halen. Sjamanen zijn al meer dan 40.000 jaar de helers en psychologen van deze wereld. Ik ben als westerse sjamane deze manier van helen in gaan zetten omdat ik soms merkte, dat er cliënten zijn die al veel gewerkt hebben aan ‘oude kind-stukken’, maar dat er (getraumatiseerde-) delen niet terug kúnnen komen omdat er meer heling nodig is. Ik ervaar deze manier van heling als een heel zachte manier om traumatische ervaringen te verwerken. Neem gerust contact met mij op of dit geschikt is voor jou.

Voor wie?

Herken je bovenstaand verhaal? Zijn er in jouw leven nog onverwerkte gebeurtenissen of is er tijdens een paardencoachsessie duidelijk geworden dat er ergens in je leven een trauma heeft plaatsgevonden en wil je erover praten of een Cref-EMDR sessie of Soulretrieval sessie iets voor jou is? Neem dan contact op met mij via annemiektenhoor@gmail.com of bel 0653425103

Kosten:

€63,00 per uur